dimarts, 13 de maig del 2014

8. PRINCIPIS FONAMENTALS DE LA BIOÈTICA

Els biotecistes  T. L. Beauchamp y J. F. Childress Van ser els que van definir els quatre principis de la bioètica:

- Principi d'autonomia: Es tracta del primer dels principis en la Bioètica principal. Es un principi que te unes arrels en la filosofia moderna, i que en l'àmbit sanitari s'introdueix com contraposició al multisecular paternalisme mèdic.

- Principi de beneficència: La beneficència com a actitud forma part de la tradició hipocràtica i ha permutat l'ètica mèdica des dels seus orígens fins als nostres dies. Acceptada sense cap problema durant molts segles ha estat posada en dubte en la modernitat conforme ha augmentat la importància de l'autonomia de la persona. 

Es distingeixen dos elements dintre del principi: 
  • La trucada de beneficència positiva
  • El principi de la utilitat 

- Principi de no maleficència: Es abstenir-se intencionadament de realitzar accions que puguin causar dany o perjudicar a altres. Es un imperatiu ètic vàlid per a tots, no solament en l'àmbit biomèdic sinó en tots els sectors de la vida humana.

- Principi de justícia: Apareix com relativament nou per a la ètica mèdica. Inclou aquelles qüestions que surten de l'àmbit individual i truquen en causa a la col·lectivitat. Beauchamp y Childress senyalen dos grans problemes de justícia distributiva en l'àmbit sanitari en els paisos desenvolupats
  • La regulació de l'accés als serveis sanitaris.
  • Distribució dels recursos mèdics escassos. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada