dimarts, 13 de maig del 2014

5. TÈCNICA DE LA FECUNDACIÓ IN VITRO

Què és?

És una tècnica a través de la qual es realitza la fecundació de l'oòcit  per part de l'espermatozoide fora del cos de la mare. La FIV és el principal tractament per a la infertilitat quan els altres mètodes de reproducció assistida no han tingut èxit. El procés implica el control hormonal del procés ovulatori, l'extracció dels oòcits de l'ovari matern, i la seva fecundació pels espermatozoides en un medi líquid extern. L'oòcit fecundat (zigot) es transfereix a l'úter de la pacient amb la intenció d'iniciar un embaràs.

Què vol dir ‘’in vitro’’?

El terme "in vitro" és un terme en llatí que significa en el vidre. S'utilitza perquè en els primers experiments biològics on es realitzaven cultius de teixits fora dels organismes vius dels quals procedien, es van fer servir contenidors de vidre. Actualment, el mot in vitro es refereix a qualsevol procediment biològic que es realitza fora de l'organisme en el que tindria lloc normalment.

Mètodes:
  • Estimulació ovàrica: La fecundació in vitro s'inicia el tercer dia de la menstruació mitjançant una sèrie de fàrmacs per estimular el desenvolupament de múltiples fol·licles als ovaris. Normalment es necessiten uns 10 dies d'injeccions.
  • Extracció d’oòcits: L'extracció dels oòcits es realitza per via transvaginal, utilitzant una agulla guiada per ultrasons, que punxa la paret vaginal per arribar als ovaris. Els oòcits s'aspiren per l'agulla, i el fluid fol·licular es trasllada al laboratori per a identificar els oòcits. El procediment d'extracció dura al voltant de 20 minuts i pot realitzar-se amb anestèsia general o local. 
  • Fecundació: L'esperma es prepara per a la fecundació, eliminant les cèl·lules inactives i el flux seminal. Si l'esperma prové d'un donant, probablement s'haurà preparat abans de ser congelat i posat en quarantena, i quan es descongela està llest per a ser utilitzat. 

Quan es recomana aquest tractament?

Aquest tipus de fecundació és ideal quan hi ha una quantitat insuficient d’espermatozoides per poder fer una inseminació artificial, o bé quan hi ha alguna obstrucció o danys en les trompes de Fal·lopi, ja que no existeix cap altra possibilitat d’aconseguir un embaràs. També es recomana aquesta tècnica després d’haver intentat diverses vegades la inseminació artificial sense haver aconseguit un embaràs. 

Tipus de fecundació in vitro:
  • Fecundació in vitro amb òvuls propis i semen de la parella. 
  • Fecundació in vitro amb òvuls propis i semen de donant.
  • Fecundació in vitro amb òvuls de donant i semen de la parella.
  • Fecundació in vitro amb òvuls i semen de donant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada